Без категория

Какви коли ще караме в бъдеще

Колата на бъдещето ще се задвижва електрически, ще бъде омрежена и „интелигентна“ и ще предлага всевъзможни дигитални бордови системи за развлечение, а посещението в сервизите няма да е непременно необходимо.

„В бъдеще автомобилите ще се променят на всеки 3 месеца“, казва за ДВ Клаус Грубер, експерт по автомобилен софтуер от консултантската компания PwC Strategy. Той уточнява, че подобно на смартфоните или лаптопите в бъдеще автомобилите ще се нуждаят често от обновяване на софтуера и от нови функции, свързани със сигурността.

Грубер е съавтор на ново изследване за бъдещето на автомобилната промишленост. Според него, разходите за развитие на софтуер за новите модели автомобили ще се удвоят през следващите 10 години. Близо 45% от тях ще погълнат новите технологии за автономно управление на автомобилите, се посочва в документа.

Електронни устройства и компютри

Колата на бъдещето ще се задвижваелектрически, ще бъде омрежена и „интелигентна“, т.е. ще се движи автоматизирано. Освен това ще има и дигитални бордови системи за развлечение, а за нуждите на платформите за споделено каране (Carsharing) ще бъде необходим и допълнителен софтуер.

В днешните автомобили са вградени десетки електронни устройства за управление на различните компоненти – двигателя, климатичната инсталация или електрическите стъкла. В бъдеще тези отделни устройства ще бъдат обединени в по-малко на брой, но по-мощни компютри, тъй наречените домейн-контролери. „Тези централни компютри ще бъдат мозъкът на колата и ще управляват всички нейни функции“, обяснява Грубер.

С помощта на вграден мобилен чип и през 5G-мрежата „Over the Air“ софтуерът на колата ще се обновява редовно от „облака“, както това днес правят например смартфоните. Това ще направи посещенията в сервиз напълно излишни, казва още експертът.

Източник: /www.dw.com

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *