Без категория

Международен обмен в Германия

Наши ученици заминаха на международен обмен в Германия

Ученици от хасковската Професионална гимназия по транспорт и аграрни технологии „Н. Й. Вапцаров“ гостуваха през миналата седмица в Политехническо училище в град Кайзерслаутерн, Германия.

Проектът „Go Green – възобновяеми енергийни източници” е по програма Еразъм+. Партньори на хасковската гимназия са професионални училища от Германия и Чехия, като от всяка държава в срещата участваха по 8 ученици и 4-ма учители. Тя се състоя в Кайзерслаутерн, Германия, а учениците бяха придружавани от четирима преподаватели от хасковската гимназия.

Целите на проекта са учениците да се запознаят с различни видове алтернативни възобновяеми източници на енергия и начините на производството им.

По време на престоя им представителите на всички партньорски училища разгледаха немската професионална гимназия и се запознаха с начина на придобиване на професионално образование в Германия. В рамките на програмата те посетиха компания за производство на биогаз и фабрика за рециклиране на отпадъци. Запознаха се с културните и исторически забележителности на Кайзерслаутерн.

Една от целите на мобилността бе да се състави проект на аквапонна система. Учениците бяха разделени на 5 групи с участници от трите държави и всяка от тях защити своя проект. Хасковското училище се представи много добре, тъй като аквапониката е предмет на иновативните аграрни технологии, изучавани в ПГТАТ.

Гостите имаха възможността да се запознаят с немската образователна система, както и да опитат традиционни ястия за региона. Очаква се през април всички партньори да ни посетят.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *