Без категория

Най-добри в надпреварата

На 19-20.04.2021г. в гр. Хасково се проведе регионалният кръг на Националното състезание „Най- добър млад автомонтьор и водач на МПС”. За поредна година домакин на това мероприятие  е ПГТАТ „Н.Й.Вапцаров” гр. Хасково.

Организацията и провеждането на състезанието преминаха на много високо ниво. Гости на събитието бяха г-н Станислав Дечев – кмет на Община Хасково, г-жа Мария Вълчева – заместник кмет на Община Хасково, г-жа Христина Боева – началник РУО Хасково, г-жа Дарина Станчева – старши експерт по професионално образование и обучение при РУО Хасково, г-н Янко Харизанов – представител на ИНТЕР КАРС България – спонсор на мероприятието.
В състезанието участие взеха осем отбора от професионалните гимназии  от направление „МПС, кораби и въздухоплавателни средства”. Учениците мериха сили в четири  различни етапа: решаване на теоретичен тест за автомонтьори;  теоретичен тест за водачи на МПС;  практически задания за автомонтьори и индивидуално  практическо задание за водач на МПС. Целта на занятията е участниците от различните отбори да приложат формираните в процеса на обучение знания, умения  компетентности  по учебните предмети по устройство, обслужване  и ремонт на МПС, като и БДП.
За учениците бяха осигурени  работни постове с нови материали, инструменти и техника свързани със смяната на четки на пусков електродвигател, регулиране на автомобилен фар. Освен това извършваха  демонтаж  и монтаж  на съединител;  на автомобилна гума и  баланс на автомобилно колело. Представител от всеки  отбор демонстрира майсторско  управление на автомобил по предварително зададено трасе.
Ежегодното провеждане на тези състезания има за цел да покаже, че учениците от автотранспортните паралелки  изучават професии, които са актуални и търсени на пазара на труда.  Защото използването на  електроника при диагностициране повредата на колата е модерно  и удобно, но намесата на човешкия фактор при отстраняване  на дадена неизправност се оказва незаменима.
Надпреварата между  осемте отбора беше доста оспорвана. В двата състезателни дни учениците  показаха  знания и умения, и борба за приза „Най- добър”. Краят на състезанието отличи най – добрите отбори в различни категории.
В индивидуалните практически задания за автомонтьори на първо  място е Йордан Пейчев, представител на ПГТАТ “Н.Й.Вапцаров” гр. Хасково, неговият  подгласник е ученик от ПГМТ гр. Пазарджик,  а третото място се заема от състезателя на ПГМТ гр. Пловдив.
За най- кратко време и без наказателни точки при управлението на автомобил по зададено трасе първенец е представител от отбора  на ПГТСТ гр. Пловдив. Втори са от ПГ гр. Карлово, а трети се нарежда състезателят от отбора на ПГМТ гр. Пловдив.
В категорията отборно класиране „Най- добър млад автомонтьор” водач е тимът на  ПГТАТ гр. Хасково, след него е отборът на ПГМТ гр. Пловдив, а на трето място се нареждат състезателите от  ПГТСТ гр. Пловдив.
Най-високото отличие е комплексната награда, която включва резултатите от теоретичния тест  и  практическите задания за  автомонтьори както и  майсторкото управление на автомобил. Купата грабна нашият отбор, който ще защитава своето първо  място на „Най- добър млад автомонтьор и водач на МПС” за Южна България ” на Националният кръг. Благодарим на преставителите на отбора ни: Емил Иванов, Йордан Пйчев и Семих Хасан. Добрата подготовка дължим на всички преподаватели по практическо обученние и най-вече на техния ръководител инж. Атанас Атанасов.
На второ място се класира отборът на ПГМТ гр. Пловдив, а трети са ПГТСТ гр. Пловдив.
Организирането на състезанието бе подпомогнато и спонсорирано от компания Интер Карс България ЕООД , чиито представители  наградиха най- добрите отбори и пожелаха успех на младите техници и дългосрочно сътрудничество с  професионалните гимназии.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *